website: Cara-cara nak buat favicon

Mungkin ramai dah tau dah macam mana nak buat ni, tapi macam biasa, benda ni untuk mereka-mereka yang masih tatau nak buat… hehehe…. so benda ni merupakan logo kecil yang kita lerh nampak kat browser kita bila kita tulis url laman webkita, pastu biasanya kalau bookmark, logo ni akan terpampar gak skali. so macam menarik aa sket kan, macam ada identiti sendiri aa nanti. contoh seperti gmbr di bawah.

favicon preview website: Cara cara nak buat favicon
  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Cetak

so sekarang ni… macam mana kita nak buat benda alah ni? ada cara susah dan cara mudah untuk buat benda ni, tapi hari ni kita akan cerita cara mudah jer

Mula-mula sekali, kita akan siapkan dulu image untuk kita nyer favicon, contoh macam image kat bawah ni.

eizilv4 1 website: Cara cara nak buat favicon
  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Cetak


kemudian… pergi ke http://www.chami.com/html-kit/services/favicon/ pastu kita muat naik kita nyer image tu, aku guna .jpg sebagai extension untuk favicon aku. lepas tu tekan… generate favicon.ico. Kemudian nanti, kita lerh aa nak preview ke apa ke… tak kesah aa tu. kemudian download. kita akan download dalam bentuk .zip, unzipkan benda tu, dan dalam tu kita akan dapat 1 fail favicon.ico dan juga satu folder nama dia extras, dalam folder extras ni, ada preview_16x16.png, animated_favicon1.gif dan ReadMe.txt.

kemudian buka kita ftp, dan upload favicon.ico tu ke dalam web kita, so untuk kali ni, kita akan letak dalam root jer favicon kita tu.

Kemudian, buka page yang kita nak benda ni nampak, kalau kita ada satu file yang akan dipaparkan kat memaner laman, lagi bagus, contoh header.php. takper… ini nanti kita terangkan lebih lanjut di lain siri. ehehehe….

letak code macam ni.


okay laa… kalau sesaper nak create favicon.ico ni… lerh gak guna borang kat bawah ni… ehehehe…

 

Select Image:
using FavIcon from Pics

okay… selamat semua… nak kena sambung stadiiiiiiii…

Kongsi Pendapat Anda

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

    CommentLuv badge

  1. menulis

    web yang terbaik dan paling cantik erk… hurmm… nanti aa aku cuba tulis tips² cara nak buat web yang menarik… :)

  2. menulis

    boleh juga, kena tgk kat dalam joomla nyer template, tak pun lerh jer tambah kat root dalam host, biasanya dia akan baca gak favicon tu… kalau masih tak sure… bitau jer aa… :) nanti aku cuba terangkan dengan lebih lengkap… :D

Penafian: Semua pendapat di sini adalah tanggungjawab penulis komen tersebut, pihak Eizil.com akan memadam tanpa notis sekiranya terdapat komen yang berbaur perkauman dan menyentuh sensitiviti mana-mana kaum.