Resepi: Itik masak merah bermadu

itikmasakmerah1 Resepi: Itik masak merah bermadu
  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Cetak

Hari ni sajer nak kongsi resepi itik masak merah ni… hehehe Resepi orang bujang jer pun, ringkas-ringkas nyer resepi, takder komplikated sangat. so lerh aa sesaper nak cuba kan.

Bahan-bahan


  • Itik yang telah dipotong mengikut citarasa masing-masing, aku potong dia bagi lebih kurang satu inci tebal supaya senang digoreng nanti.
  • Bawang merah dan putih diricik (untuk tumisan)
  • Cili giling/boh
  • Madu
  • Kacang pis
  • Sos tomato
  • Halia lebih kurang seinci di ricik
  • Garam/gula/kunyit
  • Minyak
  • Air
  • Bawang dipotong bulat untuk hiasan

Cara-cara

  1. Garam dan kunyitkan itik yang telah dipotong dan dicuci bersih. Kemudian goreng itik sehingga separa garing.
  2. Tumis bawang merah dan putih serta halia yang telah diricik tadi. Kemudian masukkan cili giling/boh dan tumis sehingga garing.
  3. Tambah madu selepas itu, kemudian gaul sehingga warna cili tadi bertukar menjadi merah gelap.
  4. Tambah itik yang telah digoreng tadi, kemudian tambah sos tomato sedikit serta air.
  5. Masak sehingga itik sebati dan kuah menjadi pekat. Masukkan kacang pis selepas itu. Kemudian tambah bawang yang dipotong bulat tadi. Selepas itu boleh di tutup air dan dihidangkan semasa sedang panas.

Okay itu jer aaa… simple jer kan… hehehe… skali skala makan itik best gak sebenarnya…

icon biggrin Resepi: Itik masak merah bermadu
  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Cetak
time goreng itik tu seeloknya guna api kecik, supaya daging dia masak bebetul empuk… baru macam syiok sket nak makan… kat bawah ni ada gambar² hidangan, featuring popia serunding, budak umah aku luqman buat… cian dia, bertungkus lumus selama 4 jam nak menyiapkan, kitorang abeskan tak sampai 15 minit… kekeke

Kongsi Pendapat Anda

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

    CommentLuv badge

  1. Lia menulis

    Salam..klu ader kesempatan eizil blhlah berkongsi masakan untuk pesakitkencing manis @darah tinggi..sy pun nak belajar masak resepi diet untuk pesakit..

  2. menulis

    salam tuan rumah sungguh sedap resepi tu jika dimakan bersama nasi minyak lepas tu jangan lupa minum tehperia tidak pahit bolih mengawal
    serta mencegah drp penyakit darah tinggi / kencing manis dan bolih mendapat keuntungan sehingga 4 angka sebulan dng kemasukkan komisyen setiap hari lawati http://www.TehPeria.biz.noreen atau hubungi 0132664158

  3. kausar menulis

    thanks for ur resepi itik masak merah madu. Saya ni peminat madu. Suka kumpul resepi/khasiat/artikel/gambar madu & jual madu jenama kausar dari Iran…….

    Untuk renungan….
    68. And your Lord inspired the bee that makes houses in the hills and in the trees and in the roofs.
    69. Then eat of every kind of fruit, and walk the ways of your Lord that is smooth and easy for you. There comes out from their bellies a drink of varied colors in which there is healing for the people Undoubtedly in it there is sign for those who ponder.(Al. Nahl)

  4. menulis

    wassalam…. :) baguslah kalau dah pandai… hehehe… masak memasak ni dah jadi macam hobi pun yer… :D hehehe… selamat mencuba

  5. NIK ROSMA BT NIK AB. AZIZ menulis

    asskum,

    respectlah kat awak & member, sebab pandai masak. tq sebab bagi tahu teknik melipat kulit popia tu, rupanya senang sangat ye!!. sebelum ni puas dok fikir, camna nak melipatnye… puas cuba .

    bye

Penafian: Semua pendapat di sini adalah tanggungjawab penulis komen tersebut, pihak Eizil.com akan memadam tanpa notis sekiranya terdapat komen yang berbaur perkauman dan menyentuh sensitiviti mana-mana kaum.

Trackbacks