jQuery Countdown

Assalamualaikum dan selamat malam semua,

sekarang ni banyak pembangunan berkaitan dengan WordPress yang sedang dilakukan. Dari pembangunan tema, plugin dan keseluruhan laman sesawang itu sendiri. Banyak perkara baru yang sentiasa dipelajari tiap kali aku melakukan apa-apa projek sekalipun. Begitulah sepatutnya, seandainya kita berhenti mempelajari sesuatu, pasti kita akan kerugian. Salah satu keperluan projek terkini adalah countdown timer, ataupun jam randik.


Aku mencari sesuatu yang mudah dan ringan untuk digunakan, setelah bertanya dengan Pakcik G, akhirnya bertemu dengan satu yang aku rasakan sesuai untuk pembangunan kali ini. Ini hanyalah komponen kecil dalam pembangunan sebenarnya. Mari kita lihat contoh seperti di bawah.

Tarikh yang aku gunakan untuk contoh kali ini adalah tarikh ulangtahun perkahwinan yang sudah hampir tiba. Di harap projek ini akan siap dalam masa terdekat, kepada yang memerlukan skrip seperti ini, anda bolehlah ke laman sesawang Little Web Things. Selamat mencuba… icon smile jQuery Countdown

Kongsi Pendapat Anda

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

    CommentLuv badge

  1. menulis

    SalamX..!!

    Hehe… aku pernah gak try countdown nie… time nak set timming untuk transfer version salah sebuah laman PPD negeri Perak tahun 2009.

    Cuma nak ejas kasi ngam saiz dan kedudukan antara FFx ngan iE ader skit masalah bab imej countdown tu. Tengok kau buat untuk Waktu Solat tu… kira cun gak tu… syabas..!! :)

    p/s Kau bila nak balik Selangor Eizil… aku nak melawat teman hidup kau nie… hehe..!! :)

    • menulis

      tak banyak beza pun sebenarnya cara nak handle blogger ngan wordpress… konsep lebih kurang sama, mungkin dari segi UI jer berbeza dan flow cara nak tulis entri… :)

        • menulis

          sekarang ni tgh dok fokus kat fungsi dulu, lepas tu baru pasangkan baju bagi lagi lawa.

          aah, masih lagi owner saleiz.com… :) saya ingat lagi bro pernah subscribe domain omarmahdzan.com kan… :D

          • menulis

            Wah.. haha.. ingat lagi bro Hadihaizil kat saya..

            dulu pernah call, tak silap masa tu bro dekat German, then ada sekali call,
            time tu bro patah kaki..

            tak sangka leh jumpa balik, 2007 dulu banyak domain nak renew, tapi call or e-mel,
            tak reply, then saya biar dia expire, dua thn lps tu bru daftar kat compay lain..

            so sekarang dah aktif balik ke saleiz.com?

            • menulis

              a ah dah aktif dah, skang ni dah guna sistem yang lebih teratur, dulu semua urusan manual, so mungkin ada yang saya terlepas pandang. :)

Penafian: Semua pendapat di sini adalah tanggungjawab penulis komen tersebut, pihak Eizil.com akan memadam tanpa notis sekiranya terdapat komen yang berbaur perkauman dan menyentuh sensitiviti mana-mana kaum.